Kitűnő évjáratra számít a Veszprémi Érseki Pincészet és a Bujdosó Pincészet két fiatal borásza

A csapadékos idő feladta a leckét, de várhatóan jó lesz az idei szőlőtermés

Kiváló évjáratra számít a balatoni borrégió két fiatal borásza, a Veszprémi Érseki Pincészetet 2020 óta főborászként vezető Benesch Antal, valamint a 90 hektár szőlőt művelő és sikeres borászatot működtető Bujdosó család harmadik generációjának tagja, Bujdosó Ferenc. Mindketten a tradíció és az innováció ötvözésében hisznek, az Érseki Pincészet főborászának egyik célja például, hogy új borokkal bővítse kínálatukat – mindezt a mostanihoz hasonló, magas minőségben.

„Nem indult egyszerűen a 2023-as év, hiszen nagyon csapadékos és fülledt volt az idő, emiatt a szőlő gombás betegségeinek megelőzésére fokozottan oda kellett figyelnünk. Azt gondolom, hogy mindent megtettünk az ültetvény védelme érdekében, fehér szőlőink nagyon jól tudtak aromásodni, így – ha szép napos lesz az ősz – várhatóan jó lesz az idei termés” – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Az érsekség – illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség – 1277 óta foglalkozik szőlészettel és borászattal, ma már két, saját tulajdonú birtokon, a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, valamint a Káli-medencében található Mindszentkállán termesztenek szőlőt.

Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet borásza szintén optimista. „Jó szőlőből lehet jó bort készíteni. Idén a sok csapadék ellenére ez megadatik, köszönhetően a szőlőben dolgozó csapat kitartó munkájának” – mondta a Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben 90 hektárt művelő családi borászat idei várakozásairól.

A Balaton északi és déli partján készített borok fajtákban hasonlók, de terroirban, vagyis egyedi jellegben és ízben különböznek. „Nálunk inkább a vulkanikus, sós jegyek dominálnák – fehérborainkban ez teljes mértékben megjelenik, de a vörösborokban is érezhető. A déli parton a löszös talaj miatt az erőteljesebb, gyümölcsös ízek dominálnak, így a dél-balatoni vörösborok között nagyon különleges tételekre bukkanhatunk, de fehér fajták terén is nagyon erős az a terület” – magyarázta a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. A régióban kiépült borturizmus ma már nagyban hozzájárul a Balaton vonzerejének növekedéséhez. „Az itt készülő borok sajátossága, hogy egy életérzést adnak át, vagy éppen egy régi balatoni emléket idéznek fel” – véli Bujdosó Ferenc.

A tradíciót és a modern technológiát ötvözik

A balatoni borrégió két fiatal borásza az egyetemen, a szőlész-borász mérnöki képzésen ismerte meg egymást, és hamar megtalálták a közös hangot – már akkor mindketten erős elhivatottságot éreztek a szakma iránt. „Feri harmadik generációs borász, akinek a vérében van a borkészítés, mérnöki pontossággal készíti a borait, amelyek új köntösbe öltöztetik a déli Balaton ízeit” – fogalmazott pályatársáról a Veszprémi Érseki Pincészet vezetője. Az egymás iránti szakmai tisztelet kölcsönös. „Anti stílusában a maximalizmus a minél tisztább és intenzívebb íz-illatra való törekvésben jelenik meg, mindez a termőhelyi karakter tiszteletben tartásával” – magyarázta Bujdosó Ferenc.

 Benesch Antal egyetemi tanárai mellett sokat tanult Liptai Zsolttól, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborászától, akit szakmai gyakorlata során ismert meg. Az egyetem elvégzése után hónapokat töltött Új-Zélandon, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat, az ország ugyanis élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén. Ezt követően Ausztriában, az Esterhazy Pincészetnél folytatta a tanulást, tapasztalatszerzést.

Bujdosó Ferenc is Új-Zélandon, valamint Olaszországban és Franciaországban szerzett szakmai tapasztalatokat, majd a 2022-es szüretre tért haza Balatonlellére. Úgy látja, saját generációja sok szempontból előnyből indul, hiszen számos külföldi tapasztalattal gazdagodhattak, ráadásul modernebb technológia és szaktudás áll rendelkezésükre. „A pincénkben az 50 éves tradíciót ötvözöm az innovációval. Ennek a munkának nem egy-két év alatt, hanem hosszú távon lesz érezhető hatása a borok minőségén és stílusán” – magyarázta, hozzátéve: a Bujdosó Pincészetben három generáció dolgozik együtt, ez a fiatalabbakat tiszteletre és alázatra neveli, az idősebbeket pedig folytonos nyitottságra és gyorsabb alkalmazkodásra tanítja. Mint mondta, a borászok fiatal generációjának sajátossága, hogy nyitott kommunikációt folytatnak, megosztják egymással tapasztalataikat, és ami a legfontosabb: mernek tanácsot kérni a másiktól, így gyorsabban fejlődhetnek.

Benesch Antal is a hagyományokat és az innovációt ötvözi a 750 éves Veszprémi Érseki Pincészet főborászaként. „A főegyházmegye mottója – Őseink hite a jövő reménye – számunkra is iránymutató. Tiszteljük a hagyományainkat, ugyanakkor az a célunk, hogy új szőlőfajtákat is telepítsünk, új borokkal bővítve a portfóliót. Mindezt a mostanihoz hasonló, kiváló minőségben” – fogalmazott.