Rólunk

A konyhából a szőlő ültetvényig vezető út

Benesch Antal

Borász

Benesch Antal vendéglátós családi hagyományokkal felvértezve a borászatot választotta hivatásul, és a budapesti Kertészeti Egyetem szőlész-borász mérnöki szakán tanult. Szakmai gyakorlatát a Pannonhalmi Főapátság pincészeténél töltötte, majd egyetemi tanulmányait követően az új-zélandi Marlborough-ban, valamint Ausztriában, Burgenlandban is szerzett tapasztalatokat. Több hazai és külföldi étteremben is megfordult, többek között szülei éttermében is dolgozott.
Fogyasztóit tiszta, ásványos, elegáns, gazdag borokkal szeretné elvarázsolni, ugyanakkor célja, hogy minél inkább megismertesse az emberekkel azt a két balatoni borvidéket, ahol a Veszprémi Érsekség két termőterülete megtalálható.

„A jó ételek okozta örömöt egy pohár jó bor csak fokozni tudja. Édesanyámtól azt tanultam: ha le tudsz tenni valaki elé egy tál finom ételt, akkor a vendég számára megáll az idő. Kiszakad a hétköznapokból, és boldogság tölti el – ez pedig a vendéglátó számára a legnagyobb siker.

Amikor egy étel az egyik nap nem sikerül annyira jól, mint ahogy tervezted, másnap lehetőséged van újra megpróbálni. A borkészítés ennél nagyobb kihívás, hiszen ennek egy évben csak egyszer tudunk nekifutni. Szívünket-lelkünket adjuk bele, és csak bízni tudunk abban, hogy az éves termésből sikerül olyan bort készíteni, ami a fogyasztónak is örömet okoz, és amivel a borász maga is elégedett.”

Borászi hitvallás, credo

Azt szeretném, ha a boraimat kortyoló emberek számára egy kicsit megállna az idő, és erre a néhány pillanatra félretehetnék a gondjaikat. Ha pedig valaki egy pohár bor mellett egy kicsit elgondolkodik, és hálát tud adni a jóért – többek között azért, hogy a nap végén egy finom italt is elkortyolhat –, számomra az a legnagyobb öröm.

Múlt, tradíció,
folytonosság.

Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Veszprémi Főegyházmegye a tizenkét hazai római katolikus egyházmegye egyike. Szent István király alapította, Magyarország egyik első püspöksége, hagyománya, kultúrája régmúltra nyúlik vissza. Az Érseki Pincészet mai napig két, saját tulajdonú birtokon(a Balaton két különböző borvidékén, az egyik a Balaton füred csopaki borvidék, a másik pedig a Balaton felvidéki borvidéken a Káli medencében) – Mindszentkállán és Felsőörsön - folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével, és tudással készül. (ám a hagyományokat is követve történik.)

Termőterületek

Mindeszentkálla (Kincsesdoboz)

Ez a birtok már a XIII. században a veszprémi káptalan tulajdonában volt.
1277-ben egy birtokcsere folytán, az akkori püspökséghez került és a mai napig is egyházmegyéhez tartozik. A mindszentkállai birtok egyik leglátványosabb része az úgynevezett Püspökdomb. Tiszta időben a dombtetőről ellátni igen messzire. Gyönyörű látvány nyílik innen a Balaton-felvidék összes tanúhegyére, elláthatunk egészen Szigligetig. Az államosítás után a főszámvevő leleményességén múlott, hogy a szőlő a püspökségé maradhatott, egészen a mai napig ez az Érseki Pincészet egyik fő területe.
4 hektáron történik a szőlőtermesztés.
Mindszentkálla termőtalaja sokszínű és változatos, főleg vulkanikus eredetű alapkőzeten képződött bazalt /tufa, riolit tufa, vöröspermihomokkő, andezit, márga, emellett található foltokban zsírkréta állagú mészfoltok, és pannon homok.
Az innen származó fehérborokra jellemző a gazdag vulkanikus kőzetek által formált egyedi savszerkezet, sós minerális íz, gyümölcsösség és selymesség, melyhez test és hatalmas potenciál párosul.
Vörösborok esetében pedig az extrán gyümölcsös, szinte már lekvárra hajazó ízek, és az illatában gazdag fűszerezettség dominálnál.

Szőlőfajták

Fehér: Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Olaszrizling,
Vörös: Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Grenache, Monastrell

Felsőörs

Ennek a területnek a története a XX. század elejére nyúlik vissza. Ekkor került a Veszprémi Főegyházmegyéhez tartozó Szeminárium tulajdonába. 3 hektáron történik a szőlőművelés.
A talaj adottságai: agyagos, mész, és márga jellemzi.
Óriási panoráma a Balatonra. Déli kitettség.
A veszprémi érsek szándéka szerint a mindszentkállai birtokkal együtt a felsőörsi és a felsőörsi termővidék is teljesen megújul. Nemcsak a termőterület nagysága növekszik, de technológiai fejlesztések is várhatók.

Szőlőfajták

Fehér: Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Olaszrizling,
Vörös: Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc