Borok

Vesprim Infula

Vesprim Infula a Veszprémi Érsekségre utaló elnevezés.  Az infula szó ugyanis püspöksüveget jelent, ami a főpásztorra utaló jellegzetes attribútum. Fehér, rozé és vörös alapborainkban az Érseki Pincészet két termőterületének összességét szeretnénk bemutatni. Az Veszprim Infula célja bemutatni milyen is egy igazi balatoni bor.  

Blanc

A két birtok fehér fajtáinak összessége, amely bemutatja a Balaton vulkanikus ízeit.  Olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc házasításával készült, a szőlőt alacsony hőmérsékleten erjesztettük acéltartályban. A több szőlőfajta gazdag, sós íz- és illatjegyeit a gyümölcsösség foglalja keretbe. Friss, üde fehérbor a két termőhely jellemzőivel. A Veszprémi Érsekség misebora.

Rosé

Több időpontban szüreteltük kék szőlőinket, hogy egy komplex rozét alkothassunk. Legújabb évjáratú borunk egy meleg évjárat itala, amelynek népszerű jegyeit a málnás, cseresznyés ízek adják. Üde, frissítő bor, és egyben „kerek” rozé – mindez a szépen beérett szőlőknek köszönhető.

Rouge

A két terület kékszőlő-fajtáinak házasítása. Az acéltartályos erjesztést, valamint a francia és magyar 225 literes barrique hordóérlelést kombináltuk, így egy könnyű, fiatalos, gyümölcsös száraz vörösbor készült. A szőlők erjesztése acéltartályokban történt. A 20-25 napos héjon tartást és erjedést a préselés követte, majd a bort használt fahordókban 5 hónapon keresztül érleltük.

Mandorla

A mandorla kifejezés az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfényt jelenti. A mandorla mindig az istenség jelképe. A fajtaborainkban azt szeretnénk megmutatni, hogy mi, az Érseki Pincészetben hogyan látjuk ezeket a fajtákat, a Balatonon külön-külön az Olaszrizlinget, a Rajnai Rizlinget, vagy éppen a Sauvignon Blanc-t.

Sauvignon Blanc

Két eltérő talajtani adottságú területünkről különböző érési fázisban szüreteltük. Az áztatott szőlőcefre préselés után acéltartályban erjesztettük 15-18 °C hőmérsékleten. Egy fajtajelleges, érett, illatában és ízében egzotikus gyümölcsös világ jelenik meg benne, ízében sós, zöld csalán jegyek jellemzik. 3-4 hónapig finom seprőn érleltük a bort egészen a palackozásig.

Rajnai Rizling

Illatában a frissesség, a mézvirág és a sárgabarack jellemző. Ízében szintén a barack jelenik meg, ami körülöleli a sós, vulkanikus ízt. Több időpontban szüreteltük, emiatt magas komplexitással bír. A nyert mustot ülepítés után 12-15°C hőmérsékleten erjesztettük acéltartályban, majd 4 hónapig finom seprőn érleltük egészen a palackozásig.

Olaszrizling

A balatoni borrégió egyik igazán tradicionális fajtája. Illatában a frissesség a meghatározó, amely leginkább a mandulát idézi, kiegészülve a szőlővirágéval. Acéltartályban erjesztve készült, majd 3-5 hónapos finom seprős érlelés következett egészen a palackozásig.

Pinot Noir

Az óvilági és újvilági borkészítés találkozása. A Pinot Noir illatában a tipikus fajtajegyek fedezhetők fel az érett málnától a fekete cseresznyéig és az enyhe erdei gombás illatokig – ezeket fejeli meg a hordós érlelés, ami a bor testét és fűszeres ízeit adja. Az erjesztés 25‑26°C-on, 30 hektoliteres acéltartályban történt. Ezt követően a bort 10 hónapon át részben első-, részben pedig másodtöltésű magyar és francia hordóban érleltük.

1277

A Veszprémi Érsekség mindszentkállai birtokán 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Prémium borcsaládunk neve kifejezi büszkeségünket és tiszteletünket a különleges történeti múlt és hagyomány iránt. Pincészetünk főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, mint a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Vörös Cuvée.

Sauvignon Blanc

Különböző érési fázisban szüreteltük, és különböző módon erjesztettük és érleltük. Bogyózás után 24 órán keresztül áztattuk 5°C fokos hőmérsékleten, ezután préseltük, majd must ülepítés után, 10-15°C fokon erjesztettük, részben héjon, acéltartályban. Erjedés után 5-6 hónapig finom seprőn érlelődött részben 500 literes francia és magyar hordóban és acéltartályban.

Rajnai Rizling

Mindszentkállai birtokunkon több Rajnai Rizling klón található. A fajtát teljes biológiai érettségben szüreteltük, így sokkal gazdagabb, komplexebb bort kapunk, amelynek illatában az érett sárgabarack dominál, ízében pedig mentás, sós, krémes, citrusos jegyek fedezhetők fel.  A szőlőt bogyózást követően préseltük, a mustot ülepítés után acéltartályban erjesztettük 10-15°C-os hőmérsékleten. Ez a folyamat alacsony hőmérsékleten, mintegy 30-40 napig zajlott, amelyet hosszú seprőn tartás követett.

Vörös cuvee

A Püspökdomb vörösbora. Mindszentkálla válogatott kékszőlőfajtáinak összessége. A bor dél-mediterrán, fűszeres, lekváros jegyekkel tűzdelt, komoly, elegáns és hosszan érlelhető.  A beérkező szőlő részben egészfürtben, részeben bogyózva került a 30 hektoliteres acéltartályokba. A héjon erjesztés 20 napig tartott 25-28°C hőmérsékleten. A hordós érlelés 225 literes első- és másodtöltésű, nagyrészt magyar és francia hordókban történt 12 hónapon keresztül.