Vesprim Infula
Vesprim Infula a Veszprémi Érsekségre utaló elnevezés. Az infula szó ugyanis püspöksüveget jelent, ami a főpásztorra utaló jellegzetes attribútum. Fehér, rozé és vörös alapborainkban az Érseki Pincészet két termőterületének összességét szeretnénk bemutatni. Az Veszprim Infula célja bemutatni milyen is egy igazi balatoni bor.
Blanc
A két birtok fehér fajtáinak összessége, amely bemutatja a Balaton vulkanikus ízeit. Olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc házasításával készült, a szőlőt alacsony hőmérsékleten erjesztettük acéltartályban. A több szőlőfajta gazdag, sós íz- és illatjegyeit a gyümölcsösség foglalja keretbe. Friss, üde fehérbor a két termőhely jellemzőivel. A Veszprémi Érsekség misebora.
Rosé
Több időpontban szüreteltük kék szőlőinket, hogy egy komplex rozét alkothassunk. Legújabb évjáratú borunk egy meleg évjárat itala, amelynek népszerű jegyeit a málnás, cseresznyés ízek adják. Üde, frissítő bor, és egyben „kerek” rozé – mindez a szépen beérett szőlőknek köszönhető.
Rouge
A két terület kékszőlő-fajtáinak házasítása. Az acéltartályos erjesztést, valamint a francia és magyar 225 literes barrique hordóérlelést kombináltuk, így egy könnyű, fiatalos, gyümölcsös száraz vörösbor készült. A szőlők erjesztése acéltartályokban történt. A 20-25 napos héjon tartást és erjedést a préselés követte, majd a bort használt fahordókban 5 hónapon keresztül érleltük.
Mandorla
A mandorla kifejezés az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfényt jelenti. A mandorla mindig az istenség jelképe. A fajtaborainkban azt szeretnénk megmutatni, hogy mi, az Érseki Pincészetben hogyan látjuk ezeket a fajtákat, a Balatonon külön-külön az Olaszrizlinget, a Rajnai Rizlinget, vagy éppen a Sauvignon Blanc-t.
Sauvignon Blanc
Két eltérő talajtani adottságú területünkről különböző érési fázisban szüreteltük. Az áztatott szőlőcefre préselés után acéltartályban erjesztettük 15-18 °C hőmérsékleten. Egy fajtajelleges, érett, illatában és ízében egzotikus gyümölcsös világ jelenik meg benne, ízében sós, zöld csalán jegyek jellemzik. 3-4 hónapig finom seprőn érleltük a bort egészen a palackozásig.
Rajnai Rizling
Illatában a frissesség, a mézvirág és a sárgabarack jellemző. Ízében szintén a barack jelenik meg, ami körülöleli a sós, vulkanikus ízt. Több időpontban szüreteltük, emiatt magas komplexitással bír. A nyert mustot ülepítés után 12-15°C hőmérsékleten erjesztettük acéltartályban, majd 4 hónapig finom seprőn érleltük egészen a palackozásig.
Olaszrizling
A balatoni borrégió egyik igazán tradicionális fajtája. Illatában a frissesség a meghatározó, amely leginkább a mandulát idézi, kiegészülve a szőlővirágéval. Acéltartályban erjesztve készült, majd 3-5 hónapos finom seprős érlelés következett egészen a palackozásig.
Pinot Noir
Az óvilági és újvilági borkészítés találkozása. A Pinot Noir illatában a tipikus fajtajegyek fedezhetők fel az érett málnától a fekete cseresznyéig és az enyhe erdei gombás illatokig – ezeket fejeli meg a hordós érlelés, ami a bor testét és fűszeres ízeit adja. Az erjesztés 25‑26°C-on, 30 hektoliteres acéltartályban történt. Ezt követően a bort 10 hónapon át részben első-, részben pedig másodtöltésű magyar és francia hordóban érleltük.
1277
A Veszprémi Érsekség mindszentkállai birtokán 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Prémium borcsaládunk neve kifejezi büszkeségünket és tiszteletünket a különleges történeti múlt és hagyomány iránt. Pincészetünk főbb fajtáinak legkiválóbb tételei találhatók ebben a borcsaládban, mint a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Vörös Cuvée.
Sauvignon Blanc
Különböző érési fázisban szüreteltük, és különböző módon erjesztettük és érleltük. Az egyik részét , bogyózás után 24 órán keresztül áztattuk 5°C fokos hőmérsékleten, ezután préseltük, majd must ülepítés után, 10-15°C fokon erjesztettük. A másik részét pedig héjon erjesztettük acéltartályban. Erjedés után 8 hónapig finom seprőn érlelődött részben 500 literes francia hordóban és acéltartályban.
Rajnai Rizling
2023-ban, újra megmutatta a dombunk, milyen komplex és kifinomult 1277 Rajnai Rizlingre képes. Tanulva az előző évjáratból, és látva hogy milyen értéket tud adni a püspökdombunk, így az első évjárathoz képest változtattunk egy két lépésen. Kézzel válogattuk a teljes érettségű szülőfürtöket és bogyókat, majd kíméletes préselés után, lassú alacsony hőmérsékleten erjesztettük acél tartályokban. A kierjedt bort 5 hónapos érlelés helyett, 10 hónapig érleltük finom seprőn acélt tartályban. A seprőt folyamatosan kevergettük heti rendszerességgel, hogy még jobban tudjuk ízben fokozni a püspök domb vulkanikus terroirját. Az új évjárat illatában az érett sárgabarack dominál, lecsengésben megjelenik a koriander, ízében pedig mentás, sós, krémes, citrusos jegyek fedezhetők fel.
Vörös cuvee
A Püspökdomb vörösbora. Mindszentkálla válogatott kékszőlőfajtáinak összessége. A bor dél-mediterrán, fűszeres, lekváros jegyekkel tűzdelt, komoly, elegáns és hosszan érlelhető. A beérkező szőlő részben egészfürtben, részeben bogyózva került a 30 hektoliteres acéltartályokba. A héjon erjesztés 20 napig tartott 25-28°C hőmérsékleten. A hordós érlelés 225 literes első- és másodtöltésű, nagyrészt magyar és francia hordókban történt 12 hónapon keresztül.