Friss kutatás: az olaszrizling a legnépszerűbb balatoni bor

A balatoni nyaralásnak már-már „kötelező” eleme a pincelátogatás vagy a bortúra

Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű a legkedveltebb balatoni bor egy friss kutatás alapján. Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy -fesztiválra elmegy.

Könnyed íz és frissesség – a legtöbb embernek ez a két jelző jut eszébe a balatoni borokról a Veszprémi Érseki Pincészet friss kutatása alapján. A kérdőívet – amelyben a balatoni borok, szőlőfajták és borvidékek ismertségéről, a borválasztás szempontjairól is szerepeltek kérdések – több mint 1200-an töltötték ki. 52 százalékuk egyértelműen a száraz borok hazájaként tekint a Balaton környékére, és körülbelül ugyanennyien említették a balatoni borok jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

 

A balatoni régió hat borvidéke – a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–csopaki, a somlói és a zalai – közül a badacsonyi a legnépszerűbb, a kutatás résztvevőinek 41 százaléka az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. 23 százalék voksolt a balatonfüred-csopaki vidékről származókra, 15 százalék pedig a Balaton-felvidék boraira.

A legkedveltebb balatoni fajtaborok „rangsorát” magasan az olaszrizling vezeti – a kitöltők majdnem 70 százaléka fogyasztja szívesen –, amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat: 92 százalékuk (helyesen) az olaszrizlinget tartja a legjellemzőbb balatoni szőlőfajtának, de a szintén nagy területen termesztett rajnai rizlinget és a sauvignon blanc-t is sokan jelölték meg.

Mi alapján választunk a balatoni borok közül?

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak a balatoni borok közül. Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a bor jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó. Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek borai közül választ a legszívesebben, 45 százaléknak a szárazsági fok (édes, félédes, félszáraz, száraz), 42 százaléknak pedig a borvidék is lényeges szempont vásárláskor.

Arra a kérdésre, hogy milyen alkalomhoz illenek leginkább a balatoni borok, a válaszadók többsége a baráti és családi összejöveteket, a közös grillezést említette. A legtöbben egyébként tisztán isszák a balatoni borokat, tízből csak négyen szoktak fröccsöt készíteni. Úgy tűnik, a külföldön egyre népszerűbb borkoktéloknak itthon még nincs nagy rajongótáboruk, a válaszadók alig 1 százaléka fogyaszt ilyen italokat.

Nincs balatoni nyaralás borkóstoló nélkül?

Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: a válaszadók kétharmada nyaraláskor szívesen részt vesz borkóstolókon, pincelátogatáson, bortúrákon vagy -fesztiválokon, 33 százalékuk több ilyen programra is elmegy. A balatoni borfesztiválok közül a legtöbben a Balatonfüredi Borheteken, a Badacsonyi Borhéten, valamint a balatonfüredi Balatoni Hal- és Borünnepen jártak már.

A Balaton környéki borászatok számára jó hír, hogy a kitöltők 94 százaléka nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik balatoni borokat.

A kutatásról

A Veszprémi Érseki Pincészet online kérdőívét több mint 1200-an töltötték ki 2023 júniusában, fele-fele arányban nők és férfiak. 22 százalékuk Budapesten, 20 százalékuk Veszprém, 10 százalékuk Pest vármegyében él, a többi válaszadó lakhelye más vármegyében található. A résztvevők egyharmada a 46-55 éves, egynegyede a 36-45 éves korosztályhoz tartozik, 18 százaléka pedig 26-35 éves. A kitöltők közül majdnem mindenki fogyaszt bort, több mint 45 százalékuk hetente többször is, 20 százalék hetente egyszer, 35 százalékuk ennél ritkábban. 95 százalékuk kóstolt már balatoni bort, a Veszprémi Érseki Pincészetet 80 százalékuk ismeri.