Már két hónap telt el, mióta véget ért az idei – igen korai – szüret. Ebben az évben egy pillanatra sem lankadhatott a figyelmünk, a szőlővel folyamatosan foglalkozni kellett, de a rengeteg munka meghozta gyümölcsét: a minőségre nem lehet panasz. Bár az év vége általában a pihenés időszaka, mi már javában készítjük elő a jövő évi új telepítéseket: 2025-ben Felsőörsön folytatjuk a munkát, első körben három hektáron ültetünk majd kékfrankos és pinot noir szőlőfajtákat.
A nyár végi hőség és a csapadékmentes nyári hónapok miatt idén nagyon korán kezdődött a szüret – volt is munkánk bőven, mire leszedtük a teljes termést.
„Az idei év elég nehéz volt, egy pillanatra sem lehetett kikapcsolni. A szőlő szinte folyamatos figyelmet igényelt” – emlékszik vissza Benesch Antal főborászunk a nyár végi-ősz eleji időszakra. Mint mondja: bár idén kevesebb szőlőt tudtunk szüretelni, a minőségre nem lehet panasz, így továbbra is nagyon bizakodó a 2024-es évjárat kapcsán.
Persze a szüret óta eltelt időszak sem telt tétlenül. A sauvignon blanc szépen érlelődik a tartályban, az illata most még talán kicsit visszafogottabb, de idővel minden bizonnyal szépen jönnek majd elő a fajtára jellemző illatjegyek.
„Azon dolgozunk, hogy egyszerre legyen krémes és vibráló, a zöldfűszerek mellett az érett gyümölcsök is megjelenjenek, miközben a lecsengésben a finoman használt hordó domináljon. Harmonikus átmenetet teremtünk a francia stílustól az Újvilág frissessége felé” – mondja Benesch Antal, hozzátéve: akik igazán kedvelik ezt a szőlőfajtát, azoknak nem kell várniuk az új évjáratig, hiszen már polcokon a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának új tétele, az 1277 Sauvignon Blanc.
Ha minőségről van szó, főborászunk nem hajlandó kompromisszumot kötni. Tudja jól, hogy a mindszentkállai terroir – ahonnan a prémium borcsalád tételei származnak – kiemelkedő minőséget képes adni, ha hagyják és segítik ezt.
„Az új 1277 Rajnai Rizlingünk is erről a birtokról származik, a 2023-as évjárat szintén elérhető, az új tételek pedig már tartályokban. Az idei termés minőségére sem lehet panasz. Ez a fajta szépen be tud érni, már most komoly barackos illatok vannak benne” – emeli ki.
De hogy ne csak a fehér szőlőkről essen szó: kék szőlőinket teljes biológia érettségben tudtuk idén szüretelni, így bizakodva várhatjuk pincészetünk 2024-es vörösborait. Erre az is okot ad, amit az elmúlt évjáratok Vesprim Infula Rouge tételei kapcsán megtapasztaltunk, ráadásul ebből a borunkból is már elérhető az új 2023-as évjárat.
Jövőre azonban nem csak a kiváló borok miatt kezdődik új fejezet pincészetünk életében: az év végén előkészítjük a felsőörsi területet a 2025-ös telepítésre, 1 hektáron ültetünk kékfrankost és 2 hektáron pinot noir-t. Ehhez a munkához komoly lendületet adnak a szakmai elismerések, amelyeknek az elmúlt hetekben örülhettünk: az idei Vince-gálán dupla ezüstöt nyertünk Mandorla Rajnai Rizlingünkkel, a „Könnyű fehérbor nemzetközi szőlőfajtából” és a „Legjobb boros címketerv” kategóriában is a 2. helyen végeztünk!