Milyen bort válasszunk a karácsonyi menühöz?

A remek ételek mellől persze nem hiányozhatnak a kiváló borok – pincészetünk főborásza, Benesch Antal a megfelelő tétel kiválasztásához ad tanácsokat

Van, ahol halászlé vagy rántott hal, máshol töltött káposzta, kacsasült vagy gesztenyés pulyka kerül az asztalra karácsonykor. A remek ételek mellől persze nem hiányozhatnak a kiváló borok – pincészetünk főborásza, Benesch Antal a megfelelő tétel kiválasztásához ad tanácsokat.

A halételekhez, a különböző tengeri fogásokhoz – amelyekben hangsúlyos a citrusfélék frissessége és a vaj krémessége – prémium borcsaládunk új tételét, az 1277 Sauvignon Blanc-t ajánljuk. Tökéletesen illik a halételekhez, ráadásul az év legfontosabb ünnepére különleges borral érdemes készülni – az 1277 Sauvignon Blanc pedig pont ilyen. Mindszentkállai birtokunk legszebb részéről, a Püspökdombról szüreteltük a szőlőt, a bogyózás után a színmust alacsony hőmérsékleten, acéltartályban erjedt, majd hosszú seprőn érlelés következett. Mindössze 2738 palack készült ebből a borból, amely krémes és vibráló. Minden egyes kortyban megjelennek a zöldfűszerek és az érett gyümölcsök, miközben a lecsengésben a finoman használt hordó dominál. Az 1277 Sauvignon Blanc a több évszázados hagyományt modern megközelítéssel ötvözi, tökéletes választás karácsonyra.

A töltött káposztához Vesprim Infula Rosét és Rouge-t, a kacsasülthöz Mandorla Rajnai Rizlingjét töltünk a poharakba, annak pedig, aki pedig barackos-gesztenyés pulykát készít karácsonyra, az 1277 Rajnai Rizlinget ajánljuk. Prémium borunk az érsekség legfontosabb fajtájából készült, amelyet teljes biológiai érettségben szüreteltünk. Bogyózás után a színmust alacsony hőmérsékleten acéltartályban erjedt, majd hosszú seprőn érlelés következett. Az 1277 Rajnai Rizling illatában az érett sárgabarackot, ízében pedig mentás, sós, krémes, citrusos jegyeket fedezhetünk fel.

A desszerthez – akár egy finom zserbóhoz – Vesprim Infula Rouge-t kínálunk, amely pincészetünk egyik birtokbora. A 2023-as évjárat négy szőlőfajtából – kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah – készült, a szőlőt kézzel válogattuk, fele részét bogyózva, másik felét fürtökben erjesztettük acéltartályban. 12 napig volt héjon, majd préselés után 12 hónap hordós érlelés következett, felerészben magyar, felerészben francia, 225 literes bordeaux-i hordókban. A végeredmény elegáns és gazdag: lehengerlő, újvilági borokra jellemző precizitás, illatában marcipán, cseresznye, szeder és dohány, ízében pedig érett szilva és meggy.